Ma a Vénusz napja van
Nincs jó, nincs rossz, Te vagy ki e kétséget teremted.

Mi az asztrológia?

Erre két választ tudok. Egy rövidet és egy jó hosszút. Természetesen az utóbbi, az egyszerű válasz magyarázata. Az egyszerű válasz tehát így hangzik: Az asztrológia egy Út.

Na de milyen út? Hova vezet? Milyen hosszú, és egyáltalán, mi az, hogy út? Erre is sok válasz van, de mind egyet jelent. Út a boldogsághoz. Út a kiteljesedéshez. Út a megvilágosodáshoz. Út az egységhez. Út, mely segít megérteni, miért vagyunk, és hogyan működik a “Rendszer”.

Miért mondom, hogy egy Út, és nem azt, hogy az Út? Természetesen azért, mert Út végtelen van. Mindenki maga dönt, hogy melyiket járja, és hajlandó e egyáltalán rálépni. Előbb-utóbb mindenki megteszi. Néha letér, eltéved, majd rátalál egy másikra, és azon halad tovább. A választás a miénk. Az asztrológia egy olyan út, amit már sokan bejártak, ismerik a jelzőtáblákat, és segíteni tudnak utadon, de kizárólag iránymutatással. Az Utat mindenki egyedül járja be.

Ilyen “kijárt” út a Mágia útja, vagy a különböző vallások is ezt szolgálják. Továbbá ott az alkímia vagy a jóga, de ide sorolhatók az egyes harcművészetek is. Azok pedig, akik egyik irányzatnak sem hívei, a saját tapasztalatukra hagyatkozva próbálnak új utat törni. Hogy melyik a könnyebb? Mindenkinek a sajátja. Kívülről nézve ezzel persze nem értünk egyet, hiszen, miért megy valaki a bozótosban, ha van aszfaltozott út is? Mert az út sokszor nem arra visz, amerre szeretnénk:-) Ilyenkor járjuk a bozótost. Minél többször küzdünk meg a járatlan ösvényekkel, annál inkább hisszük el, hogy jobb az úton menni.

Térjünk azért vissza az asztrológia útjára. Milyen út ez, és ma hogyan járhatunk rajta?

Az aki valaha kicsit is mélyebbre ásta magát az asztrológiában a szennylapok hátulján olvasható asztrológiai előrejelzésnek csúfolt firkálmánynál, az tudja, hogy itt egy több ezer éves tapasztalati TUDOMÁNY-ról van szó. E tudomány Achilles-sarka is éppen ebből fakad. Annyian annyiféleképpen magyarázzák, hogy tisztelt laikus vagy tanuló, már maga is kételkedni kezd az asztrológia hitelességében. Hozzá kell tegyem, hogy joggal.

Az utóbbi párezer évben, ahány nagy asztrológus, annyi elmélet született. Különböző népcsoportok más-más szempontok szerint értelmezték a csillagok állását. Talán még ennél is nagyobb gondot okozott, a fordítások pontatlansága, és a sok-sok megsemmisült jegyzet.

Annyira azért nem kell persze megijedni, hiszen a Mars az mindenhol Mars, és a jegyekben sincs jelentős eltérés. Amiről nekem bővebb ismereteim vannak az a nyugati asztrológiaként aposztrofált ágazat. Ettől jelentős eltéréseket mutat az ázsiai vonulat, de a maga rendszerében az is tökéletesen működik.

A mai asztrológiát és két nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik, amivel ma is a legtöbbet találkozhatnak, és a legtöbb iskola ezt tanítja, azt nevezzük “modern asztrológia”-nak Ezen ágazat alig párszáz éves, és máig alakítgatják sajnos.

A másik ágazatot nevezzük eredeti asztrológiának, avagy hívják középkorinak, esetleg édeni asztrológiának.

Amiért mindezt el kellett mondanom, az azért van, mert a két irányzat nem csak módszereiben, de az “Útkeresésben” is jelentős eltéréseket mutat. A klasszikus változat sokkal inkább szól a jövő fürkészéséről, míg modern testvére jobban pszichológiai jellegű, és a személyre, a személyiségre fektet nagyobb hangsúlyt.

A középkori módszer eredetéből adódóan mérhetetlenül nagyobb tapasztalattal rendelkezik újkori öcsikéjénél, melynek köszöneti, hogy szinte korlátlan lehetőségeket nyújt hozzáértő kezekben. Ijesztően precíz, ám roppant munkaigényes. Talán ez az egyik oka, hogy ma szinte senki nem tanítja. A tanulók részéről is elenyésző az igény, hiszen még az újkori változatnál is nagy a leforgácsolódás, ami közel sem annyira “száraz”, mint elődje.

Mivel a középkori asztrológiát csak felületesen ismerem, mint kezdő kérdőasztrológus, ezért nem e területen mutatom meg mi az az asztrológia.

Először lássuk, milyen elven működik e tudomány. Első és legfontosabb elve, hogy nincsenek véletlenek. Bármi is történjen, annak harmonizálnia kell az univerzum energiáival, tehát mindennek rendelt ideje van. Itt az időnek nem hossza van, hanem minősége. Bizonyos időpillanatokban csak bizonyos dolgok történhetnek meg, nem pedig akármi.

Ugyan így működik a kártyajóslás, a kávézaccból, vagy akár csirkebélből, csontokból való jövendőmondás. Az adott pillanatban olyan az időminőség, hogy a csontok pl. nem véletlenszerűen rendeződnek, hanem pont úgy, hogy leképezzék az adott időminőséget. Aki pedig ezt képes olvasni, jósnak hívhatjuk:-)

Az asztrológia ugyan ez. Az adott pillanatban hogyan állnak a csillagok, bolygók. Születési horoszkóp esetén ugye olyan lesz az ember, amilyen a születés pillanatában az idő minősége. Ugye milyen egyszerű és logikus? Mindehhez csak két dolog kell: Ismered a szimbólumok nyelvét, és tudd, hogy nincsenek véletlenek, és máris asztrológusnak mondhatod magad. Ehhez hozzátenném még, hogy aki e kettőt ismeri az nem csak a horoszkópfejtésben lehet sikeres, de az élet minden területén boldogulhat.

Nagyon tömören, erről szól az asztrológia. Most nézzük mit jelent ez a gyakorlatban, hogyan lehet használni, és hogy vezet minket azon a bizonyos úton. Lásd: Az asztrológia gyakorlati alkalmazásai.