Ma a Jupiter napja van
Nincs jó, nincs rossz, Te vagy ki e kétséget teremted.

Blog

Az élet anlógiája

Az igazság az, hogy valamennyien árkot ásni érkeztünk:-)

Mielőtt azonban ehhez hozzáfoghatnánk tanítanak nekünk sok mindet a földről, ásókról, az ásók gyártóiról, és a gyártó cég felépítéséről, anyagmegmunkálási módszeréről stb. A föld szerkezetéről hasonlóan sok ismeretet töltenek a fejünkben, annak rétegződéséről fajtáiról, történelmi alakulásáról stb. Egy dolog azonban ritkán történik meg, hogy végre nekifognánk az ásásnak.

Miért vagyunk féltékenyek?

Mivel érzelemről van szó, már az elején tudható, hogy az ego ösztönös oldala illetékes a viselkedésben. Leggyakrabban szerelmes emberek esetében megfigyelhető a jelenség, ám valójában egyáltalán nem szükséges ez a felfokozott érzelmi állapot a féltékenység kialakulásához. A felszínen egyértelmű birtoklási jelenség figyelhető meg, miszerint az egyik fél korlátozná a másik tetteit, vélt vagy valós kapcsolódásait más emberekkel. E mögött abbéli félelme húzódik, hogy vágya tárgya esetleg elhagyhatja őt, vagy másokkal is jól érezheti magát. Mi történik valójában az ego szemszögéből?

Mi az a valóság?

Honnan tudhatod, hogy valami valódi? Ez a kérdés. Fogalmazd meg magadnak, mi az a valóság. Amikor valamiről azt mondod, hogy igaz, azaz a valóság, honnan tudhatod biztosan, hogy úgy van? Honnan tudhatod bármiről, hogy igaz vagy sem?

Mit gondolsz, miért vágyja sok ember a hatalmat?

Ha elfogadjuk ténynek, hogy minden ember a boldogságra vágyik, az pedig nem megvehető, illetve külső forrásból tartósan nem biztosítható, mégis mire jó másokat uralni?

Ki vagyok én?

Az egyik legnagyobb hatalmú gyakorlat az Igazság megtalálásának útján.Tedd fel magadnak ezt a kérdést, de ne akard megválaszolni, csak figyled mi jön. Ki vagyok én? Lehet, hogy jönnek tudások, hogy mi a társadalomban betöltött helyzeted, vagy hivatásod, neved stb. Ezekről azonban hamar kiderül, hogy nem lehetsz pusztán a neved, vagy egy fogalkozás. A kérdés pedig megválaszolatlan marad erről az oldalról. Legyél kitató én nézd meg ki vagy. Ha nincs válasz esetleg, azon minenképpen érdemes elméledni, hogy ha azt sem tudod ki vagy, honnan tudhatnád, mi a számodra megfelelő irány, cél.

Az érzelmek megértése

Tudományos felfedezések szerint minden gondolat a vele társult érzelemnek, illetve az érzelem finom árnyalatainak megfelelően tárolódik az elme adatbankjában (Gray-LaViolette, 1982). Érdekes módon nem a tényeknek, hanem az érzelmi töltetnek megfelelően rendeződnek. Következésképpen tudományos alapja van annak az észrevételnek, hogy az önismeret sokkal gyorsabban fejlődik, ha a gondolatok helyett az érzelmeket figyeljük meg, mert egyetlen érzelemhez szó szerint akár több ezer gondolat is társulhat.

Erőnek erejével

Amikor elemzéseket készítek, az egyik legfontosabb jellemző, amit megvizsgálok, hogy az adott személy milyen erővel rendelkezik. Természetesen nem a fizikai erőre gondolok. Leegyszerűsítve mondhatnám, hogy azt nézem, kinek milyen erős az egoja. Mivel azonban e kifejezést gyakran egoizmus öncélúságával keverik össze, inkább úgy fogalmazok, hogy önérvényesítő képesség. Azt az embert hívom erősnek, akinek az önérvényesítő képessége magas. Mit jelent ez, és miért fontos tudni?
Rendkívül lényeges információ, mint ahogy jó tudni, ha autót vásárolunk, hogy milyen teljesítményű.

A halott város

Van egy hely Kínában, ami gyakorlatilag a nyugati világ szemétdombja. A 150 ezer lakosú Guiyu a legnagyobb elektronikus hulladéklerakó a földön. És itt a legmagasabb az ólommérgezésben szenvedő gyerekek aránya is.

Oldalak