Ma a Szaturnusz napja van
Nincs jó, nincs rossz, Te vagy ki e kétséget teremted.

Az áldás

Ha megkérdezné tőled egy kisgyermek, hogy mi az az áldás, mit felelnél?
Azért kérdem, mert nekem is jól át kellett gondolnom, annyira nem része már mindennapjainknak ez a fogalom. Bár én igykeszem egyre többet élni az áldás eszközével, mégis szinte újra kell tanulnom, mert lényegében kihalt a szó mögötti valós jelentés.
Először forduljunk csodás szakrális nyelvünkhöz iránymuatásért. Áld – ád –ad. Hogy is mondja Petőfi az Anyám tyúkjában? „Lám jó az isten jót ÁD, hogy felvitte a kend dolgát.” Ád, azaz Isten ad, amikor áld. Az áldás így az adás miszérumából indul ki, hiszen áldott az, akinek sok van, aki sokat kapott, azaz akinek sokat adtak. Mégis van –e különbség az adás és az áldás között? Adni mindenki tud, áldani viszont kevesen. Nem azért, mert az olyan nagyon kiváltságos dolog, hanem, amit el elején mondtam, már nem tudjuk, hogyan kell. Az áldás lényege tehát nem más, mint a tiszta, elvárások nélküli jó szándék.  Ha azt mondod valakinek, hogy „Jó napot kívánok”, és azt tiszta szívvel valóban így is gondolod, ez egy áldás. Energiát adtál neki, pozitív töltéssel ajándékoztad meg, minden viszontválasz, vagy reakció elvárása nélkül.
Ha még tovább egyszerűsítem, akkor az adás maga az élet, a teremtő cselekedet. Áldott minden, mi az élet energiájával töltekezik, azaz a teremtés célját szolgálja. Ezért mondják, hogy gyermekáldás a gyernek születésre, hiszen valóban ez a legközvetlenebb megnyilvánulása az élet virágzásának.
Hogy mondják, amikor jó kívánságok kiséretében koccintanak egy jónak vágyott megvalósulás érdekében? Áldomást isznak.
Az áldás erje és mértéke arányos az áldó tudatosságával, az annak fókuszló, összpontosító képességével. Minél koncentráltabb ugyanis a jó szándék iránya és formája, annál nagyobb eséllyel fog megvalósulni a kívánt eredmény. Fontos , hogy áldani csak jelen időben lehet, és ige nélkül nem működik. Amikor az mondod, „Jó napot”és teszem azt még úgy is gondolod, semmit nem ér, mert nincs benne a teremtő ige, a kívánok. Ami még ennél is erősebb, ha már a köszönésnél tartunk, az a mostanság angolból átvett (jön azért jó is onnan néha) „Legyen szép napod”.
Az áldás kihalásáról azért is beszétem, mert ha a jó szándékot nem is nézzük, de a forma nagyon gyakran nélkülözi ezt  a bizonyos teremtő igét. „A boldog szülinapot” semmit nem ér ebből a szempontból, csak marad semmit mondó közhelyes odavetésnek. Ezért szeretem sokkal jobban az „Isten éltessen Téged boldogságban, minden jóban stb. felköszöntéseket, mert legalább halvány esélye van, hogy áldás lesz a szándékból. Sokáig sorolhatnám még, mint az „egészségedre” kívánság „váljék” nélkül vagy a „miden jót” „kívánok” nélkül.
A kívánságok és a köszönések, csak a jéghegy csúcsa. Az áldás nem csak a papok kiváltsága. Te is meg tudsz áldani bármit, csak töltsd fel azzal a bizonyos tiszta jó szándékkal, legyen az a nyugodt pihentető alvás, egy elvégzendő feladat, vagy egy tárgy.
Az áldás szövege teljesen egyéni, semmilyen latin jegyzet nem kell hozzá.

„Legyen ez a munka javamra és épülésemre. Hozzon bőséget, és okozzön örömöt minden résztvevőnek”

Csak rögtönöztem. Nem a szöveg a lényeg a két „alapszabályt” leszámítva, hanem a szándék, a fókusz, és  a tisztaság. A tisztaság alatt értem, hogy bár saját boldogulásomra végzem az áldást, az eredménnyel kapcsolatban elvárásaim nincsenek. Ha így érthetőbb, akár minden ilyen „önös” áldás végére oda lehetne tenni, hogy „egyébként meg legyen meg a Te akaratod”.

Az ételek áldása talán a legfontosabb napjainkban. Annyi méreggel etetnek minket, hogy amennyiben nincsen módod az áldott Anyaföldön saját magadnak termelni, akkor célszerű élettel megtölteni azt a sok halott étlet, amit a boltban kapsz. Tedd fölé a kezed és mondd:

„Távozzon belőle minden, mi ártásomra van, építse testem, lelkem. Köszönöm ezt az ételt (állatnak, növénynek), szálljon áldás rá.

Csak egy példa, lehet hosszabb rövidebb, nem ez a lényeg, hanem ami mögötte van...

Az áldás nem csak azért jó, hogy tudatosabban használd a teremtő energiáidat, hanem elkezdesz pozitív szavakat gondolatokat használni, mert áldani csak úgy lehet, minek eredményeként az a gondolkodásodba, így az életedbe is egyre több fény fog áramlani, hogy valóban érezd, áldott a mi létünk itt a Földön.

Isten áldjon meg Téged!

Új hozzászólás