Ma a Nap napja van
Nincs jó, nincs rossz, Te vagy ki e kétséget teremted.

Lehet e cél a megvilágosodás?

Ez egy kellően lerágott csont ahhoz, hogy már senki ne tudja, mi volt azon a csonton annak előtte. Ezért gondoltam, hogy írok pár sort, ahogyan én látom e kérdést.

Hogy lehet e cél a megvilágosodás, csak költői kérdés volt, hogy ide tereljem a figyelmet. A válaszom egyértelmű NEM. Hogyan is lehetne valami cél, amiről nem tudjuk mi, és hol van. Ez olyan mintha célul tűzném ki egy bizonyos „lucus major” bogár begyűjtését, amiről nem tudom, hogyan néz ki, és hol lelhető fel. A végén meg kiderül ráadásul, hogy nem is bogár, hanem madár. A megvilágosodott állapot keresése is valami ilyesmi.

Persze, most erre mondhatja a kedves jól tájékozott „ezobúvár”, hogy ő tudja mi az a megvilágosodás, és hogy hogyan lehet elérni. Én ezt el is hiszem neki, és sok szerencsét kívánok a bogár felkutatásában.

Hozzáteszem, elképzelésem nekem is van mi is lehet az, de pont azért gondolom, hogy nem lehet cél.

Poláris világunkban, semmiben nem tudunk úgy benne lenni, hogy ne jó, vagy rossz fogalmát rendeljük hozzá. Ez annyira lényünk része, hogy nem is tudunk mások lenni, hiszen anyagból vagyunk. Ebből következik az is, hogy anyagiként nem tudunk nem anyagi energiákkal azonosulni, márpedig a megvilágosodás valami ilyesmi állapot.

Már maga a törekvés szándéka, akadályozza meg a cél elérését, hiszen az ego tud csak törekedni, akinek a legkevesebb fogalma van a megvilágosodás lényegéről, sőt az saját halálát jelenti. Ő pedig nem akar meghalni, kerül, amibe kerül. Így aztán a kígyó saját farkába harap, minek eredményeként csak győzzünk kitalálni abból a sűrű erdőből, amibe vezetett minket a kis furmányos.

A másik mókás tény, hogy ha el is ér a fény, nem fogod megtudni, hogy ott vagy, mert menten eltűnik a viszonyítási alap. Vagy ha rájössz, azonnal kiesel ebből az állapotból.

Láthatóan egyetlen dologra törekedhetsz a megvilágosodást illetően, hogy ne törekedj, igaz, már az is törekvés :-)). Jól kitalálták mi? Ezek csak megtörténnek, ezért a legjobb amit tehetsz, hogy hagyod, hogy megtörténjen, miközben éled az életed.

Új hozzászólás